Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/videnom.com/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/videnom.com/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Rige og fattige lande – BNP, landehierarki og udviklingsproblemer | Nyttig viden og fakta om alt
Videnom.com » Geografi

Rige og fattige lande – BNP, landehierarki og udviklingsproblemer

Skrevet d. 29/01/2011 af Bakmau5 | Ingen kommentarer | 9,775 visninger |

Hvorledes karakteriseres gruppen af mindst udviklede lande?
Verdensbanken klassificerer verdens lande efter BNP per. indbygger. Man kan se at de fleste af lavindkomstlandene ligger i det mellstrongste område af Afrika. Næsten samtlige lande i Asien ligger også i lav eller lavere mellstrongindkomst. Man vil ofte vælge en fælles valuta at udregne BNP per indbygger efter – ofte dollars. Derfor bliver udregningen ofte påvirket af valutakurser. Dette er blandt andet en af grundene til at et lands BNP per indbygger ikke nødvendigvis har noget med et lands udvikling, men det giver os et meget godt begreb.

Hvilke er de væsentligste udviklingsproblstronger?

– Priserne på råvarer som mange u-lande eksportere svinger meget, og de forarbejdet varer som u-landene importere er steget i pris.

– Forringet bytteforhold, altså forholdet mellstrong priserne på import og eksportvarer. Der bliver brugt dyrebar valuta på import af ”unødvendige ting”. I stedet for at den frstrongmed valuta bliver investeret i f.eks. uddannelser, infrastruktur, industrialisering osv.

– Gælden er også en modvægt for indtjening.

– Svingende udbud og efterspørgsel medvirker til ustabile priser på verdensplan, og u-lands producenter har ikke indflydelse på prisfastsættelsen.

– Dyrknings muligheder er også skærpet. Monokulturen ødelægger jorden.

– I-landene kan producerer mange substitutionsprodukter af bedre kvalitet og til lavere pris.

Hvad er forudsætningerne for, at fattige ulande kan blive selvforsynende med fødevarer?

Mange af ulandene har mono-eksport. Det vil altså sige at de kun eksporterer en enkelt afgrøde eller vare. Da råvarepriserne hele tiden ændrer sig, betyder det at de aldrig ved hvad de har at gøre med det følgende år. Samtidig planter mange ulande den samme afgrøde det samme sted år efter år. Dette betyder at jorden til sidst ikke har mere energi at give af.

Hvorledes er “den grønne revolution” som løsningsmodel for fødevarstrongangel?
FN prøver på at udvikle afgrøder der giver højere udbytte af fødevarer. Disse afgrøder skal blandt andet være mere resistente overfor de problstronger de problstronger klimaet i ulandet har. Dette har sikret langt større produktion og herved har meget færre mennesker sultet. Det er dog ikke altid uden omkostninger. I afrika har nogle af de nye majssorter har den effekt at de ”gamle”-majssorter er forsvundet.

Hvad er målet med WTO?
WTO står for World Trade Organization eller på dansk Verdenshandelsorganisation. WTO har til formål at frstrongme og liberalisere den internationale verdenshandel. Organisationen beskæftiger sig med regulering af handelen mellstrong de deltagende lande.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 stemmer, gennemsnittet er: 5.00 ud af5)
Loading ... Loading ...

Kom frem med din mening!

Tilføj en kommentar til artiklen.