Analyse af Helle Helles ”Tirsdag nat”

Jeg vil prøve at analysere Helle Helles novelle og perspektivere den til dagens samfund. Tirsdag nat er en novelle på seks sider, der udspiller sig over en nat og en morgen. Der er kun to personer i novellen og den udspiller sig i deres hjem. Den starter rimelig dramatisk med at en mand sidder i en seng og hænderne ned i dynen igen og igen. Man tror først at manden er underlig, men man finder hurtigt ud af at det er fordi han vil have ro. Novellen er fortalt fra konens synspunkt. Hun fortæller at hun har ondt i hoften og har sovet dårligt. Hun for det til at lyde som om at det er manden der er noget galt med, hun spørger hvad der er galt og han siger at hun bare skal tie helt stille. Damen går ud og for en kop te. Hun giver ham en kop te og spørger om hun snakkede i søvne om nogle mænd.

John, som vi lige har fundet ud af manden hedder, svarer at han ikke ved hvad han laver med hende i denne seng. John fortæller at han står op og begynder at tage bukser på. Kvinden, jeg fortælleren, råber at han ikke må tage dem på og trækker bukserne fra ham, her begynder man at mærke desperationen. Han for fat i bukserne og hun vælter med hovedet ind i klædeskabet og begynder at græde. John går ind i stuen og tænder for fjernsynet og smækker med døren, man hører tydeligt at han er vred. Jeg fortælleren går ind i stuen og ser fjernsyn sammen med, der kommer noget sjovt og de begynder at snakke. John siger: ”Det der gør mig så rasende, Bente, det er, at du ikke sover”. Dette er nok den Aller vigtigste sætning i hele novellen. Med et forandrer det hele sig.

Man ved nu at han ved at hun ikke snakker rigtigt i søvne og hun kan ikke rigtig komme med noget modargument. Den næste vigtige sætning er: ”Jeg skal faktisk også på arbejde i morgen – og det kan godt være, at mit arbejde ikke er lige så vigtigt som dig, og at folk ikke besvimer, hver gang jeg ommer ind af døren…” her får vi at vide hvor misundelsen kommer fra, hun mener ikke hun får ligeså meget opmærksomhed som ham og Bente mener derfor hun har ret til at holde ham vågen. Hun prøver at holde ham vågen, til sidst bliver han sur og holder en pude over hovedet på hende og hun falder i søvn. Novellen slutter med at han sætter hende af ved en skole og hun tænker ”…efter arbejde vil jeg købe nyt tøj og skønlitteratur, imponerende tykke bøger. Jeg vil læse på mange tider af døgnet, henført, umulig at trænge igennem til.” Dette er et tegn på, at hun kræver meget opmærksomhed af hendes kæreste, eller at John ikke giver hende opmærksomhed, medmindre hun kæmper for opmærksomheden. Bente som arbejder på en skole føler at hendes arbejde er mindre værd end Johns, dette kan også være grunden til, hun hele tiden prøver at vinde over John i deres interne magtkamp, nemlig fordi hun føler, at John er overlegen på karriere området og derfor ikke vil være det i hjemmet, desuden vil hun gerne, virke klog og læse meget tykke bøger, dette bruger Bente til at skabe balance i forholdet.

Novellen foregår fuldstændig kronologisk og Helle Helle bruger meget tale sprog, dette gør at man føler man er i rummet, mens begivenhederne udspiller sig. Men alle synspunkterne kommer fra Bente, som er fortælleren og derfor får man ikke et objektivt syn på situationen. Hvis det var Johns synsvinkel, man havde skrevet novellen ud fra. Ville han sikkert give udtryk for, at Bente ikke altid er til at holde ud, fordi hun er alt for opmærksomhedskrævende, og tit prøver at lave en ”scene”, bare så hun kan få opmærksomhed.
Jeg tror det er meget hyppigt problem i dagens samfund at vi alle sammen kæmper for at få opmærksomhed og især folk i offentlige erhverv ikke bliver værdsat nok, især folk i finansielle erhverv bliver værdsat alt for meget, i forhold til hvad de egentlig laver, de burde have godt af at komme ud og se det virkelige samfund. Tirsdag nats budskab derfor efter min mening være, at vi skal blive bedre til at lytte til hinanden og hinandens signaler. Så vi ikke en dag opdager at det eneste vores verden drejer sig om er, hvordan vi kan få et overtag over vores samlever, et overtag som vi ikke behøver at kæmpe for hvis bare at vi lyttede til hinanden.

9 meninger om “Analyse af Helle Helles ”Tirsdag nat”

 • januar 14, 2011 kl. 3:14 pm
  Permalink

  Jeg tror hun dør, da han presser puden ned over hovedet på hende

 • januar 30, 2011 kl. 5:39 pm
  Permalink

  Meget god analyse/fortolkning.
  Kristian hvorfor tror du at hun dør? Der står at hun udemærket godt kan trække vejret gennem næsen og at hun dagen efter står op og går i bad, drikker kaffe osv..??

 • februar 3, 2011 kl. 10:09 am
  Permalink

  Jeg er med Pernille i den her – jeg tror heller ikke at kvinden dør i Tirsdag Nat.

  Hvis nogen har et godt argument for at hun skulle dø, hører jeg det meget gerne. 🙂

 • september 21, 2011 kl. 2:52 pm
  Permalink

  Skide god anayse og fortolkning, den har virkelig hjulpet mig 🙂

 • september 22, 2011 kl. 7:55 am
  Permalink

  Mange tak – altid dejligt når folk bliver glade for det man har lavet 🙂

 • november 27, 2011 kl. 3:22 pm
  Permalink

  Jeg er enig med Kristian.. Der står at hun falder ‘rigtigt’ i søvn. Det hun oplever næste dag, er det paradiset hun er kommet ind i, hvor hun lever som deres ægteskab burde have været, men aldrig var.
  Men ellers en go’ analyse! 🙂

 • november 27, 2011 kl. 3:23 pm
  Permalink

  Der skulle stå paradis istedet for paradiset 🙂

 • december 12, 2012 kl. 6:25 pm
  Permalink

  Kan ikke helt finde ud af om det er en Traditionelle novelle eller Trivialnovelle kan du hjælpe mig? 🙂

 • maj 5, 2015 kl. 6:28 am
  Permalink

  Jeg mener personligt du har misforstået denne fine novelle fuldstændig!!

  Historien er i virkeligheden en sørgelig fortælling om en datter, hvis hund på tragisk vis er gået bort. Dette er et faktum da jeg selv er veninde med Helle Helle, og har diskuteret lige præcis denne novelles indhold utallige gane med hende.

  -Mvh Kirsten Bang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *