At vælge den rigtige pande

I et marked med hundredevis af producenter, designs, materialer og typer kan det virke som en umulig opgave at finde en pande til køkkenet, men med et par få overvejelser inden du går i krig kan opgaven blive rimelig overskuelig. Her hjælper vi dig godt på vej med at finde den rigtige pande.

Den rigtige beslutning første gang

Uanset om du lige er flyttet hjemmefra eller sidder i eget hus med et stort samtalekøkken, så kan du være sikker på at panden er det mest brugte udstyr i køkkenet. Det kan umiddelbart virke som en god idé at starte ud med et samlet sæt af forskellige størrelser og former. Og det kan det da også være, men chancen er at du ender med to-tre pander, som du aldrig får brugt og en enkelt du bruger langt mere end de andre. Du kan også overveje at få råd fra eksperter som Kopk.dk

Faktisk kan de fleste køkkener klare sig med et par pander (20cm og 30cm), et par kasseroller og en enkelt stor gryde, til de fleste retter, der bliver lavet i dagligdagen. Herefter kan der så suppleres med mere specialiserede produkter – alt efter hvilke retter du laver mest; det kunne for eksempel være grillpander, suppegryder, dampindsatser, vandbade osv.

Men det er uanset hvad de to pander der bliver brugt mest, som er de vigtigste at vælge. Det er de pander du bruger hver dag, og som gerne skulle gøre det til en god oplevelse at gå i køkkenet. Derfor er det også vigtigt at du får valgt den rigtige type i det rigtige materiale første gang.

Forskellige former

Den første overvejelse, når du skal erhverve dig en ny pande, er hvilken form panden skal have. En almindelig ’hverdagspande’ er som regel med mellemhøje sider, og en forholdsvis bred bund (24-30cm). Leder du efter en pande specifikt til pandekager eller omeletter, kan en såkaldt crepe-pande med helt lave sider være det bedste valg. Skal du derimod bruge en pande til meget indhold, som f.eks. stuvninger eller sautering er en sauterpande med lodrette sider et godt valg – her findes både modeller med og uden låg.

En god ’hverdagspande’ har plads til at stege bøffer, lave æg, brune kød, tilberede grøntsager uden at være for stor til at blive brugt til mindre opgaver, og stor nok til at panden ikke bliver overfyldt, når du laver mad til flere. Altså et spørgsmål om behov, og hvor mange mennesker i laver mad til, til daglig.

Materialer – de store spørgsmål

Her kommer et af de mere svære valg. Svaret på hvilket materiale din næste pande skal være i, er afhængig af hvad panden skal bruges til, din pengepung, og ikke mindst hvad du bedst kan lide. Vi gennemgår kort de mest brugte materialer:

Aluminium

Aluminium har utroligt gode varmefordelende egenskaber, og giver dermed en god fordeling af varme over hele fladen, så du får en lige tilberedning. Men aluminium har desværre en egenskab, der gør at det går i forbindelse med syreholdige fødevarer, og giver en metallisk bismag. Derfor bruges aluminium oftest anodiseret eller sammen med andre materialer.

Rustfrit Stål

Rustfrit stål er et robust materiale, der holder utrolig længe, og som ikke reagerer med madvarer, men har en dårlig varmefordeling. Derfor bruges rustfrit stål ofte sammen med andre materialer som aluminium.

Kobber

Kobber er et enormt dyrt materiale, og en pande i kobber er som regel utrolig dyr at producere (og købe!). Men materialet har uovertrufne varmeegenskaber, og optager, fordeler og holder utroligt godt på varmen. Materialet buler dog let, og bruges ofte med stål indvendigt, når det bruges til pander.

3-Ply/Sandwich konstruktion

3-ply eller sandwich konstruktioner er en metode hvor man indkapsler et materiale i et andet, for at opnå begge materialers egenskaber i panden. Det kan f.eks. være et lag aluminium med rustfrit stål yderst. Det giver panden den gode varmefordeling fra aluminium, samtidig med at give stegeegenskaberne fra stålet. Denne konstruktion er oftest forholdsvis dyr, og det udmønter sig også i prisen på panden, men de er som regel af høj kvalitet og med gode egenskaber.

Non-stick

Non-stick er en fællesbetegnelse for et væld af materialer der lægges på indersiden af gryder og pander, for at gøre at de slipper madvarer let. Effekten kan opnås ved at anodisere aluminium, men oftest er det forskellige PTFE(Teflon)-materialer eller keramiske belægninger.

Non-stick belægninger gør panden nem at vaske op, og gør samtidig at fødevarer ikke brænder let på. Det betyder at de klarer stivelsesholdige madvarer og ting som æg bedre end andre materialer. Mange non-stick belægninger er dog mere skrøbelige end andre overflader, og skal varmes forsigtigt op og undgå kontakt med metalredskaber, der nemt ridser dem. Derudover har non-stick belægninger som regel en markant kortere levetid end stål og jern.

Støbejern

Støbejern er et ældgammelt materiale i køkkenet, og har stadig en stor plads hos mange køkkenfolk. Støbejern er forholdsvist langsomt om at blive varmt, men til gengæld holder det utroligt godt på varmen, og bliver ikke kølet ned, når du kommer madvarer på det. Støbejern bruges til stegegryder, woks og pander, hvor du gerne vil have en høj temperatur, og hvor du tilbereder over lang tid.

De fleste støbejernsprodukter er emaljeret for at give en stærkere overflade, og overfladen skal behandles med olie inden den tages i brug. Denne oliebelægning skal vedligeholdes over tid, og hvis den behandles ordentligt kan overfladen blive næsten lige så slippende som en slip-let pande. Overfladen behandles ved at smøre et tyndt lag olie på og opvarme den i ovnen.

Pander af jern må ikke vaskes med sæbe eller stålsvampe, da det fjerne behandlingen og den dermed skal startes forfra.

Støbejern er desuden meget tungere end andre materialer, og kan være en smule u-handy at bruge til hverdag, da den er forholdsvis tung at bruge til hverdag.

Pladejern

Pladejern er et sjældent materiale efterhånden, men det bruges stadig i professionelle køkkener hvor man bruger gas, fordi det har fine egenskaber og samtidig er utroligt billigt at producere. Panden presses blot ud af en plade jern, og så sættes et håndtag på – nemmere (og billigere) bliver det ikke.

Pladejern skal behandles ligesom støbejern, og over tid bliver overfladen mørkere og mere villige til at slippe madvarer, og må således heller ikke vaskes med sæbe eller stålsvamp, men skal blot vaskes med varmt vand og tørres godt af, for at det ikke ruster.

Pladejern bøjer let, og bør derfor ikke bruges på andet end gaskomfurer.

At vælge den bedste pande

Vi håber at denne lille guide til forskellige former og materialer giver dig et hurtigt indblik i verdenen af pander, og at du nu har lettere ved at vælge din næste pande, så den passer til dine behov.

Herunder kommer et par eksempler på et par gode hverdagspander, du kan finde i en medium og stor størrelse.

Scanpan CTX

Scanpans CTX-serie er slidstærke gryder og pander. Panden er med keramisk titanium, der gør panden slidstærk og samtidig giver den gode slip-let egenskaber. Ovnfast håndtag gør at panden nemt kan smides i ovnen for at færdiggøre retten. De buede sider er fine, når du skal til indholdet med redskaberne, uden at siderne bliver for lave. Et godt bud på en ’hverdagspande’ til dig, der gerne vil have slip-let og forholdsvis god holdbarhed.

Eva Trio White Line

Eva Trios White line er den klassiske danske serie af gryder og pander, designet af Ole Palsby i en ny, flot hvid farve. Indvendigt har panden en keramisk sliplet belægning og med et lag aluminium i konstruktionen, får du god varmefordeling. Varmebestandigt håndtag og fuld gas på designfronten – en lækker pande, der nok bliver en klassiker, ligesom forgængeren.

Eva Trio Stegepande

Den klassiske Eva Trio serie i rustfrit stål med en sandwichbund, der øger varmefordelingen. Den har det klassiske håndtag, som nært alle danskere kender, og er en rigtig slider. Den gode hældekant gør panden god til stegning og sautering, og den slidstærke overflade gør panden god til hverdagsbrug, år ind og år ud.

Le Creuset Støbejernspande

Le Creuset er en klassiker indenfor pander og gryder i støbejern, og med god grund. Det klassiske franske design og gode egenskaber gør den til en klassiker i mange køkkener. Panden kan bruges på alle komfurer, og hvis du behandler den ordentligt, så bliver det hurtigt en yndling i køkkenet.

14 meninger om “At vælge den rigtige pande

  • marts 27, 2014 kl. 12:43 pm
    Permalink

    Tak for en fin artikel. Jeg synes personligt at Le Creuset er helt utrolig grimt 🙂 men både min lokale isenkræmmer samt Inspiration og Imerco har ikke andet, så det gør det lidt svært for mig. Hvor kan man få en god støbejernspande (helt standard), som ikke er Le Creuset??

  • april 4, 2014 kl. 1:06 pm
    Permalink

    @Bakmau5
    Tak for svar. Ja sådan er smag jo så forskellig 😉 Den er faktisk fin den du sendte (på billedet) sådan helt standard, hvilket jeg jo også gik efter. Jeg er dog faktisk endt med at købe en Staub pande, som var på tilbud til 599,- hos Imerco (normalpris 949), og den er vi umiddelbart glade for 🙂
    Vh. Morten

  • september 12, 2014 kl. 8:07 pm
    Permalink

    Dejligt med testen. Vi valgte en Le Creuset og har ikke fortrudt!

  • januar 22, 2015 kl. 11:22 am
    Permalink

    Hej Morten og jer andre

    Hvilken Staub pande valgte du?

    Er der nogle, der har erfaringer med køkkentøj fra Staub.

  • februar 12, 2015 kl. 3:49 am
    Permalink

    Ang. Støbejerns pander !!! Så er gamle Copco ( Morsø ) støbejerns pander fantastiske og tilmed billige på Den Blå avis !!

  • april 21, 2015 kl. 8:58 am
    Permalink

    Hej Morten. Tak for din lille guide. Jeg er selv faldet over CTX serien fra scanpan, og har overvejet at købe en af deres pander, men er i tvivl om hvilken størrelse jeg skal vælge. De har den i 4 eller 5 størrelser, men jeg tænker at den på 28 cm har en fin størrelse, selvom jeg bor alene. Det er den her http://www.scanpan.dk/shop/ctx-stegepande/28-cm-14. Der står også på deres hjemmeside, at det er deres best seller pande. Tror du ikke den er fin nok?

  • oktober 23, 2015 kl. 9:12 pm
    Permalink

    Vi valge en af de smarte Eva Solo stegepander med det smarte låg og vi har ikke fortrudt. Vi købte den hos nicebuy.

  • januar 8, 2016 kl. 9:39 pm
    Permalink

    Jeg har indkøbt en billig rustfri pande i Lidl. Den er næsten ubrugelig, da det er næsten umuligt at undgå at maden brænder på. Hvad gør jeg (forkert)?v

  • oktober 6, 2016 kl. 11:08 am
    Permalink

    Rigtig god artikel! Jeg har en Le Creuset støbejernspande og synes at det er et vildt smukt design 🙂
    Det er en fantastisk stegepande, men den er også lidt pebret i pris – til gengæld siges de at holde en hel livstid – så hvis man tænker langsigtet, så er det jo en god investering 🙂

  • juli 15, 2018 kl. 11:02 pm
    Permalink

    Godt værktøj er det halve arbejde. Det ved enhver håndværker, og det gælder også i køkkenet. Kvalitet koster penge, og man kan sjældent få en god kvalitets pande til discount pris. Jeg har pander flere forskellige materialer, rustfri stål, støbejern og kobber. Jeg vil ikke have pander eller gryder med sliplet belægning i mit køkken. Jeg har haft et par stykker, men de er for dyre i drift. De er også så sarte at man er nød til at købe træ eller plastik palleter piskeris og grydesker. Selv en stegegaffel tåler de ikke. Ingen af dem har haft, har holdbarhed som en egenskab, uanset mærke eller pris. Den eneste pande mede belægning jeg bruger er min æbleskivepande
    Hvis du er 25 år og køber en kvalitets pande, og bruger den fornuftigt kan den godt holde 50 år. Husk hvis du køber ny pande i dag, så skal den også kunne bruges på induktion.

  • april 17, 2019 kl. 10:10 am
    Permalink

    Når størrelsen på en pande angives til 20 cm, er det så åbningen for oven eller bundens diameter?

  • Pingback:Sauterpande test 2021 | Her er markedets 7 bedste sauterpander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *