Dronningens nytårstale 2006/2007

Dronningen starter lige på og hårdt om man kan sige det sådan. Ikke noget med en velkomst eller en introduktion, det gør hun nok fordi at hun ved at langt de fleste har tændt for fjernsynet for at se nytårstale og høre denne tale. Jeg gik selv ind for at se den på nettet da jeg ikke var bosat i Danmark ved sidste nytårsaften. Hun fortæller om at i morgen kommer der endnu en dag, men hov, selve dronningen laver en fejl. Det står godt nok ikke på papiret vi har fået, underteksterne eller DRs hjemmeside, men hun siger: ” For denne aften er skelsættende; i morgen står vi pludseligt i et helt nyt år: år 2008; i aften vil vi sige farvel til år 2006.” Ja selv den kære dronning kan jo lave fejl og er vel også lidt julestresset. Det gør faktisk ikke så meget for talen, det viser nærmere at hun også er et menneske. Herefter fortæller hun os omkring den, gode, økonomiske situation i landet og om hvor godt det hele er. Så siger hun det meget smukke og på sin vis meget sigende om dagens samfund:
”Vi er meget optaget af at opnå det perfekte, det gnidningsfri og behagelige liv. Landet skal være yndigt – men det må ikke lugte. Byen skal være fuld af liv – men den må ikke larme. Alle vore ønsker skulle gerne opfyldes – men det må ikke koste noget. Vi ser helst, at vort liv er fuldt af udfordringer; men de må endelig ikke blive for krævende eller medføre uberegnelige konsekvenser.” Hun siger ikke direkte noget om det er forkert at vores samfund er skruet sammen på denne måde, men det kan meget let opfattes som en kritik. Lege præcis den sætning gør talen meget mere politisk end tidligere års taler.
Bagefter fortæller hun om at de unge familier har det svært, her refererer hun nok til boligmarkedet, hvor boliger på daværende tidspunkt var voldsomt dyre og folk lånte rigtig mange penge.  Derefter fortæller hun om hvordan vi alle sammen har et ansvar for hinanden og om at hjælpe hinanden og overfor miljøet, men hun siger dog at vi er et moderne samfund og at vi ikke kan klage over en dårlig udsigt eller natur når vi selv er en del af det moderne samfund.  Derefter taler hun om alle de måder vi har påvirket miljøet på, her bruger hun igen patos om hvor synd det er for miljøet og hun bruger rigtig mange tillægsord for at påvirke følelserne. Senere fortæller hun at hendes tanker går til soldaterne og deres familie, især dem der har været i Afghanistan og de familier der har oplevet tab. Derefter går tankerne til dem der måtte holde nytårs aften uden for Danmark samt dem der er på arbejde for at Danmark kan fungere. Herefter kommer en lille fortælling om at hendes familie er blevet forøget, det lyder næsten som hun kun siger det fordi det er forventet at hun siger det, det passer på en måde slet ikke sammen med rester af sammenhængen. Og selvfølgelig skal vi have det velkendte: ”Gud bevare Danmark”!
Hendes retoriske virkemidler er at hun bruger utrolig meget patos, hun appellerer utrolig meget til følelserne. Hun bruger også meget logos ved samtidig at appellere til fornuften, mens hun samtidig burde have utrolig meget etos, men det er ikke hele tiden tilfældet. Hun taler utrolig langsomt og forståeligt. Hun gentager også tit sig selv på en lidt anderledes måde og på den måde er hun sikker på at vi forstår pointerne. Talen bør vel ses som en begivenhedstale da den er skrevet til en speciel begivenhed, men jeg vil langt hellere se den som en politisk tale, da hun kommer ind på utrolig mange politisk aktuelle emner og jeg kan godt forestille mig at man utrolig mange husstande i det danske land havde utrolig mange diskussioner om nytårstalen.
Min personlige mening er at den på  sin hvis er meget god da den tager nuværende emner, men på flere områder har dronningen negativ etos. Hun kan f.eks. ikke tillade sig at tale om miljø når zman kører rundt i en halvtreds år gammel benzinslugende bil, flyver verden rundt og bor i et stort energifråsende slot. Jeg havde lidt større forventning til talen, for efter to år med tsunami og mohammed krise var emnet givet frit, men dronningen præsterer ikke at komme med noget nyt, hun kører lidt rundt i den samme smøre som altid, men for skabt en evt. debat hvilket jeg ser som rigtig godt. Så jeg er delt omkring talen, for hun har altså for meget ”autopilot” på og kommer ikke med noget nyt

Nej! Jeg kan ikke lide kongehuset eller monarkiet. Folk bør ikke fødes til et liv til glamour og penge, mens befolkningen betaler for deres luksus liv.

En mening om “Dronningens nytårstale 2006/2007

  • november 30, 2010 kl. 5:58 pm
    Permalink

    Nu er virkeligheden bare lidt mere nuanceret en som sådan. Kongehuset tjener som reklame for Danmark mange flere penge ind til landet, end det nogensinde ville kunne bruge.
    Og ja, tag Prins Henrik og Prins Frederik, de er blevet født ind i en tilværelse, hvor de i hvert fald aldrig skal tænke på, om de nu har penge nok, men jeg ved da ikke, hvor mange unge mænd og drenge, der havde lyst til at bytte liv med dem? Der følger et kæmpe ansvar med, som ikke altid er sjovt at leve op til. Desuden må man aldrig ytre sin egen mening om noget offentligt, og det er en værdi, som jeg ved, de fleste har meget kært.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *