Hvad er en navlepiercing?

Navlepiercinger stammer ifølge flere historiker fra det gamle Ægypten hvor en Navlepiercing var et tegn på rigdom og status. Navlepiercing smykker går altså langt tilbage i historien. I dag er navlepiercinger et populært smykke blandt unge piger og er ikke længere et tegn på status og rigdom. De ses i dag oftest kun hos piger, men det er også tidligere set hos mænd som i slutningen af 80’erne hvor flere mandelige punkere brugte navlepiercinger. Det helt store gennembrud for navlepiercingen var da den britiske supermodel og film stjerne, Naomi Campbell viste sin navlepiercing til et stort modeshow.

Hvordan laves navlepiercingen?
Navlepiercinger kan laves på 2 måder. Ved en navlepiercing pierces der ikke i selve navlen, men i det over eller underlæggende hud. Den mest normale form for navlepiercing laves hullet til smykket over navlen, her indsættes en navle smykket med kuglen nedad, så smykket lægger inde i navlen. Den anden form for piercing laves omvendt, i huden under navlen, dette kaldes en top-down navlepiercing, her er det nødvendigt at vende navle smykket på hoved så selve smykket lægger inde i navlen.

Praktisk laves piercingen som en hver anden piercing, dog skal man være meget opmærksom på at en navlepiercing har en længere helingstid i forhold til eksempelvis piercinger i øret, man skal forvente en helingstid på mellem 1-6 måneder. Når man laver en navlepiercing starter pierceren altid med at undersøge hvorledes din navle ser ud, ingen navle er ens og det er derfor vigtig for pierceren at vurdere hvor din navlepiercing skal sidde.
Fremgangsmåde
Først renses området omkring navlen med en desinficerende væske, dette har til formål at sikre at området omkring navlen er bakterie frit og der derved ikke kommer urenheder i såret. Herefter laves der 2 prikker som bruges som rettesnor når nålen føres igennem huden. Området hvor piercingen skal laves blive holdt fast med en desinficeret tang. Nålen føres hurtigt igennem huden. Herefter sættes navle smykket igennem og til sidst renses området igen og der sættes et sterilt plaster hen over piercingen.

 

Mange er nervøse for at det skal gøre ondt at få lavet en navlepiercing, smerte er selvfølgelig individuelt og en dissideret smerte skala er svær at fast sætte. Flere piercer placere dog navlepiercinger på et middel niveauer på smertetærsklen. Det skal dog siges at selv stikke ikke var over 1 sekund.

 

Når du har fået lavet din navlepiercing skal du være opmærksom på at navlepiercinger har en lang helingstid, denne er dog individuel. Men vil du være på den sikre sidde så skal du lade standeard staven sidde i minimum 6 måneder.
Valg af navlepiercing smykker, materiale og størrelse
Der er mange muligheder for valg af navlepiercinger, de findes i tusind vis af udsmykninger og former både navlepiercinger med vedhæng og navlepiercinger uden vedhæng. Navlepiercinger findes altså i et utal af farver og udformninger. Udover over navlepiercinger med vedhæng og navlepiercinger uden vedhæng kan der nævnes kuglering, hestesko, endeløs ring og surface barbell.

 

Når du køber nye navlepiercinger skal du være opmærksom på hvilket materiale de af lavet af, da nogle materialer kan give eksempelvis nikkelallergi. Nogle af de godkendte materialer er blandt andet

 

 • Titanium
 • kirurgisk stål 316L
 • PTFE
 • Bioplast
 • Blackline
 • Med flere

Størrelse

Standardmålene for en navlepiercing er typisk 10 mm i længden og 1,6 mm i tykkelse. Som sagt tidligere findes der mange former og typer navlepiercinger. Her er nogle gode grundprincipper når du skal købe en ny navlepiercing, om enten du ønsker en tydelig navlepiercing eller en diskret navlepiercing.

 

Tydelig navlepiercing

 • Topkugle ca. 5 mm
 • Bundkugle ca. 8 mm

 

Diskret navlepiercing

 • Topkugle ca. 4 mm
 • Bundkugle ca. 6 mm

Efterbehandling af navlepiercing
Når du har fået lavet din nye navlepiercing skal den have tid til at hele. Den anbefalet helingstid er 6-12 måneder for at være 100% sikker på at piercingen er helet ordenligt. De første par uger efter du har fået lavet din nye navlepiercing vil du med stor sandsynlighed opleve rødme, ømhed, hævelse, muligvis vil piercingen væske en smule og der kan i visse tilfælde også være små blødninger. Disse symptomer er helt normale og er ikke tegn på betændelse. Symptomerne er derimod tegn på at piercingen er ved at hele. I helingsperioden skal du huske at rense efter de gællende instrukser fra din piercer, se evt. denne guide til rensning af navlepiercing

 

Vigtig du må ikke gå i solarium under hellingsprocessen da du risikere at misfarve den nye hud og derved får store misfarvninger på huden omkring navlen.

 

Hvad skal du ellers undgå under helingsprocessen?

 • Undgå svømmehaller + boblebade
 • Undgå at pille ved piercingen
 • Sov på ryggen
 • Undgå for stramt tøj omkring piercingen
 • Hav en ren bluse på hver dag
 • Undgå alkohol i nærheden af piercingen

 

Du må gerne dyrke sport med din nye navlepiercing dog skal du prøve at dække den til med plaster eller andet hvis du dyrker kontaktsport.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *