Julen er over os

Julehygge med sundhed

Julen er som altid i hyggens tegn. Dansk jul er kendt for sine overdådige julefrokoster og sin store mængder alkohol under julefrokosten. Mange ser frem til denne højtid, men også mange er ”bange” for julen. For mange betyder julen nemlig også et par ekstra kilo på sidebene, men sådan behøver det ikke at være.

Jeg vil i denne artikel give dig nogle tips til hvordan du kan komme igennem julen, uden at behøve at gå på den helt store slankekur bagefter.

Jul betyder som sagt julefrokoster, usundmad og alkohol. Ikke lige de ting man først forbinder med en sund livstil.

Julefrokost

Lad os starte med at snakke om julefrokost. Julefrokost for mig betyder god dansk mad som andesteg, svinemørbrad, flæskesteg, sild, fiskefileter, æbleflæsk, rejer, mayonnaise, remulade, hvidt brød og meget mere. Alle disse ting står ikke højt på min liste og hvad der er sundt at indtage. julen er en dejlig tid hvor der skal være plads til hygge med familien og god mad. Men ønsker at holde figuren og ikke vil risikere at skulle gå på kur efter julen, så kan nogle få gode råd hvert fald hjælpe dig godt på vej.

 

Mit første råd ville være: lad nu være med at overspise

Det er ikke sundt at overspise, men mange af os gør det, specielt i julen. Spis som du vil i julen er mit råd, men lad hver med at proppe dig, tag i stedet nogle moderate positioner og spis til du er mæt.

Jeg kender det udmærket selv, man sidder til julefrokost hos mormor og kan næsten ikke klemme en bid ned, men alligevel vælge man at tage en stykke æbleflæsk mere. Man havde egentlig ikke brug for det men alligevel valgte man at tage et sidste stykke.

 

Mit andet råd er også meget simpelt: gå en tur hver dag i juledagene

Måske er der ikke plads til dit daglige motion program i julen, men det skal da ikke betyde at du ikke skal ud og røre dig! Gå en tur eller 2 hver dag i juledagene, bare en rask tur på en 30min. Måske kan du endda lokke hele familien ud på en lille juletur efter det store måltid, der er hvert fald ingen der ville tage skade af det. En ide kunne også være at gå hen til julefrokosten, hvis det alligevel er inde for en overkommelig rækkevide.

Usundmad og alkohol

Uden mad og drikke duer helten ikke! God mad skal der jo til. Jul=fed mad og det er der som regel ikke så meget man kan gøre ved. Men alt jule maden er selvfølgelig ikke lige usundt.

 

Tredje råd: Undgå for meget fedt

Mange mad glade mennesker ville nok slagte mig for dette råd, men ikke desto mindre kommer jeg med det. Spis and uden skid, jeg ved godt der er noget af det bedste på en and, men det ville hjælpe dig hvis du kunne undvære det. skær fedtet fra flæske stegen, den har allerede stegt i fedt i flere timer så der er ingen skam i at skære den fedtkanten fra. Undgå flæsk. Flæsk har aldrig været sundt, og så sætter det sig lige på sidebenene.

Fjerde råd: Nødder i stede for slik

Nødder indeholder det sunde fedt og er derfor ikke ligeså usunde så som fx vaniljekranse. Så skift vaniljekransene og konfekten ud med nogle nødder.

 

Femte råd: Drik vand

Julen er som regel også ensbetydende med øl, vin, snaps og sodavand. Alle fire ting indeholder mange skjulte kalorier og er der for ikke at fortrække, men det er jo kun jul engang om året. Husk at tænk over hvor meget du drikker og skift gerne hvert 2 glas ud med vand, og hvis du helt kan fjerne sodavanden og erstatte den med vand så vil du have fjernet en stor post fra den liste over forbudte ting.

 

Sundhed

Hvad kom vi så frem til med disse fem råd skal hjælpe dig til en sund jul:

 

  1. lad nu være med at overspise

 

  1. gå en tur hver dag i juledagene

 

  1. Undgå for meget fedt

 

  1. Nødder i stede for slik

 

  1. Drik vand

 

Jeg siger ikke at du vil undgå at tage 1 kilo eller 2 på henover julen, men med disse råd er du godt på vej til at undgå det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *