Kay Bojesens historie

Mange danskere har udsmykket deres hjem med træfigurer og andre pyntegenstande, som er designet af Kay Bojesen, men mange ved faktisk ikke hvem manden bag de smukke og dekorative genstande er. Historien bag figurerne er ligeså interessant som figurerne selv.

En sølvsmed giver træ liv

Selvom det er nærliggende at tro, at Kay Bojesen var snedker eller havde en eller anden form for formel træning inden for træ, så er det faktisk slet ikke tilfældet. For Kay Bojesen var uddannet sølvsmed. Manden bag den ikoniske træabe og tonsvis af andre smukke og dekorative figurer blev født i 1886 og gik bort i 1958. Selvom det primært skulle blive hans mange træprodukter, som gjorde ham verdensberømt så arbejdede han dog også meget inden for det felt han oprindeligt var uddannet, nemlig sølv. Han udviklede smykker, bestik, tekander og sølvpokaler og havde også stor succes med denne del af sit arbejde.

Kay Bojesen var i lære hos selveste Georg Jensen og han var færdiguddannet sølvsmed i 1919 efter at have været i lære hos netop Georg Jensen. For Kay Bojesen var det ikke kun det æstetiske, der var vigtigt. Han mente også, at ting skulle kunne have et formål, hvilket kom til udtryk i de ting han udviklede. Han blev kendt inden for kunsthåndværks-’skolen’, som netop satte det funktionelle i fokus, hvilket var i modsætning til mange andre på samme tid.

Hans smukke genstande kunne ses i en butik, som husede mange af de helt store inden for både dansk og skandinavisk design. Her kunne man se cremen af design fra danskere og andre kunstnere fra Skandinavien og det blev især her, at hans ting blev set af folk og efterfølgende købt. Han var ualmindeligt produktiv og han kan være så stolt af at have efterladt sig over 2000 smukke genstande, hvoraf mange af dem stadig kan købes den dag i dag. I det 20. Århundrede regnes Kay Bojesen som en af de mest produktive designere, som skabte produkter.

Se meget mere Kay Bojesen på danskdesignleksikon.dk

Forældrerollen bliver udgangspunkt for ny inspiration

I 1919 fik Kay Bojesen ny inspiration, som blev skabt pga. Hans nye rolle som far. Han fik nemlig sønnen Otto og det var især hans søn, som gav ham inspiration til barndommens verden med alt det dertilhørende legetøj, træ og fantasi. Det var her, at Kay Bojesen især fik skabt sin identitet som trækunstner og det var netop med den barnlige fantasi i tankerne, at han fik udviklet nogle af de mest kendte og ikoniske produkter, som man stadig kender i dag.

Sønnen Ottos fødsel blev startskuddet for Kay Bojesens fascination af træ og han fortsatte med arbejde med netop dette materiale og fik øjnene op for, de utallige muligheder, som dette materiale gav.

Det skal være rundt, blødt og føles godt i hånden

Som alle succesfulde kunstnere og designere, havde Kay Bojesen også et mantra eller et princip for hvordan godt design skulle være. Han mente, at design og genstande generelt skulle være bløde, runde og føles godt i hånden. Når man høre dette, er det første man tænker naturligvis på den fine Kay Bojesen abe, som Kay Bojesen især er blevet kendt for. Og det var da netop også i denne ånd og med denne tanke, at aben kom til verden. Således kan aben ses som en hel opsummering af Kay Bojesens design og tilgang til æstetik og funktionalitet.

Virkeligheden er ikke lige så sjov som fantasien

Det var ikke kun trægenstande, som Kay Bojesen blev inspireret til at udforske fra barnets verden. Ligeledes var det fantasien. For Kay Bojesen havde ingen ambitioner om at skabe dyr, som var tro kopier af den virkelige verden, men i stedet ønskede han at skabe genstande, som var simple og som gav børn lyst til at lege.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *