Træk en gammel sweater på – Guide til vinterfiskeri

Lystfiskeri er en udbredt sommerhobby for rigtig mange mennesker. Men der er ikke nogen grund til, at det ikke kan være en helårsaktivitet. Her følger en lille guide til den nødvendige beklædning, der gør det muligt og hyggeligt at fiske – selv når sneen er dyb og frosten bider fra sig.

 

Når man fisker, står man stille, og det er her problemet ligger med hensyn til vinterfiskeri. Det kan være virkelig svært at holde varmen, når man står helt stille. Og da kystfiskeri er det mest optimale i vintermånederne, er det iskolde vand og de ikke særlig isolerende vaders endnu en problematisk faktor.

Men hvad stiller man så op? Er det virkelig nok med en gammel sweater og et ubarberet ansigt for at holde sig varm? Nej. Det er det ikke. Hvis man vil fiske om vinteren, må man indstille sig på, at skulle investere i noget teknisk outdoor-udstyr. Det kan man eksempelvis købe hos CoolOutdoor.dk, som er specialister i outdoor-udstyr. Her følger mine anbefalinger, hvad angår beklædning:

vinterfiskeri-er-godt

1. Undertøj, sokker og handsker

Termoundertøj. Lange underbukser. Skiundertøj. Det er ligegyldigt, hvad du kalder det – bare det virker. Noget af det, jeg finder allervigtigst, er noget ordentligt termoundertøj. Det bliver produceret både i uld og i syntetiske materialer, og det er smagssag, hvad man bedst kan lide. Jeg bruger selv Haglöfs og Helly Hansen. Begge sæt er lavet af merinould og kan holde mig varm og tør i selv den strengeste snestorm. Det væsentlige er, at de, udover at være varme og bløde, også er meget åndbare. Det betyder, at jeg ikke kommer til at svede. Og når det er rigtig koldt, er sved paradoksalt nok lig med, at man kommer til at fryse.

Varme sokker er naturligvis også et must, når man skal være ude i vinterkulden i mange timer. Jeg plejer at bruge to lag: et par løbesokker og så et par rigtig tykke uldsokker ude over.

Det duer ikke, at handskerne er tykke uldhandsker, for så kan du jo ikke fiske ordentligt. Og de må heller ikke være for tynde, så du kommer til at fryse fingrene. Et godt kompromis er de såkaldte neoprenhandsker. Det er syntetiske handsker, der er både varme og tynde nok til, at du kan betjene både hjul og stang uden at komme til at fryse.

 

2. Mellemlag

Selvom det lange undertøj fungerer som et godt fundament, hvad angår varmeisoleringen, er det langt fra nok. Oven på dette fundament, skal der endnu et solidt stykke isolation – et mellemlag. Et mellemlag kan være mange ting: en uldsweater, en tyk skovmandsskjorte eller en fleece. Jeg bruger selv en fleecejakke fra Yeti, der hedder Calais. Den er nemlig både let, ekstrem varm – og åndbar! Åndbarheden spiller nemlig også en rolle, når det gælder mellemlaget. Det nytter jo ikke noget, at sveden og fugten transporteres væk fra huden af undertøjet, hvis det bliver smidt direkte tilbage af det næste lag. En anden god grund til at fleecejakken er god er, at den jo er brugbar hele året rundt. Det betyder også, at man roligt kan bruge lidt ekstra penge på at få et rigtig godt mellemlag.

Hvad bukser angår, bruger jeg de samme bukser, som jeg går i stort set hele vinteren igennem: Fjällräven Karl Vinter. Disse bukser er forede, og materialet er både blødt og vanvittig stærkt. Det er en god idé med forede bukser, men det vigtigste er at have nogen med en vis tykkelse og kvalitet, så man kan holde vinden væk fra underlaget.

 

3. Jakken

Og nu til mit sidste punkt. Jakken er vel nærmest selvsagt ekstremt vigtig. Der er mange bud på, hvad der fungerer bedst. Det kunne være en foret jakke, som fx Fjällrävens Greenland, en tyk dunjakke eller en teknisk skaljakke. Jeg har selv en Vassi Parka fra Haglöfs. Det er en skaljakke med GoreTex-membran og PrimaLoft-isolering. GoreTex-membranen giver den 100 % vandtæthed, og PrimaLoft er et af de vildeste materialer, jeg kender. Det er vildt varmt, og det vejer praktisk talt intet! Denne jakke er prikken over i’et, og med den er det stort set umuligt at fryse – i hvert fald i den danske vinter..

 

Som det måske fremgår, er jeg fan af 3-lags-princippet. Med tre velvalgte lag får man lukket af for kulden, uden at man lukker af for hudens evne til at ånde. Men der er naturligvis mange forskellige løsninger, og dette er bare mine bud og præferencer.

Men når det tilsyneladende ikke er sværere at holde varmen, når man fisker i vintermånederne, hvordan kan så være, at der ikke er flere, som gør det? Prisen er naturligvis svaret, der ligger og napper fristende i overfladen. Men det er vigtigt at huske på, at alle de beklædningsdele, jeg nævner, er nogen, der også kan bruges til meget andet end fiskeri. Og i virkelig mange år frem! Et faktum, man ligeså godt kan erkende, er, at når det gælder friluftsudstyr, er pris altså ofte lig med kvalitet.

 

Så.. Træk bare en gammel sweater på og tag ud og fisk ved de kolde kyster. Men husk lige et lag under og over også!

En mening om “Træk en gammel sweater på – Guide til vinterfiskeri

  • januar 15, 2015 kl. 12:39 pm
    Permalink

    Det er et must i vinterfiskeri at have de rigtige sokker på fødderne. Og selv om der kommet en masse smarte løsninger med neonpren og andre finurligheder – jeg er faldet over en test af uldsokker der klart viser hvorfor uld er at fortrække. Mit råd herfra skal lyde – Brug uldsokker.

    Knæk og bræk alle sammen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *