Valg af sengetøj

Står du over for at skulle have nyt sengetøj, men er ikke lige helt sikker på hvad du skal vælge. Vi giver dig her en komplet guide over de forskellige fordele og ulemper ved valg af sengetøj. Hvad enten du har kigget på silkebløde lagner eller lækre bomulds lagner. 

Valg af stof.

Sengetøj kan blive fremstillet af flere forskellige materialer, men bliver oftest fremstillet af silke, flonel, bomuld eller polyester.

Inden du vælger hvilket materiale dit sengetøj skal være femstillet af bliver du nød til at beslutte dig for hvilket behov du har. Hver enkelt materiale har sine egne egenskaber og egner sig bedst til et bestemt klima. Vi siger ikke at man kun må bruge et bestemt materiale, faktisk så anbefaler vi at du køber flere forskellige former for sengetøj så du er godt dækket ind alt efter hvilket klima du opholder dig i.

Stoftype

Silke: Sengetøj lavet af silke er yderst blødt og behageligt og røre ved. Silke har den egenskab at det er temperatur regulerende, dette vil sige at du aldrig vil blive for kold eller for varm hvis du ligger med silke sengetøj. Silke er dog meget glat og nogle synes derfor at det kan være irriterende at ligge på, da man kan hurtigt kan føle at man glider lidt rundt. Silke sengetøj er derfor også godt for gigtramte eller mennesker der har svært ved at vende sig i sengen, da den glatte overflade på silke sengetøj gør det lettere at bevæge sig.

Flonel: Flonel er meget blødt og behageligt det er ikke specielt slidstærk, men er rigtig dejligt at ligge på specielt om vinteren hvor det kan være lidt små køligt om natten. Specielt børn og kuldeskære mennesker holder meget af flonel sengetøj, da det holder på varmen.

Bomuld: Bomuld sengetøj er den mest almindelige form for sengetøj og det produkt du kan købe de fleste steder. Bomuld er godt til at absorbere din varme og føles blødt og behageligt at ligge på. Bomuld har ikke en lige så glat overflade som silke, men en mere stof og fast overflade. Bomuld er det materiale flest mennesker fortrækker og er også det vi anbefaler.

Polyester og andre kunststoffer: Vi anbefaler ikke at man køber sengetøj fremstillet af polyester eller andre kunststoffer, da sengetøj af disse materialer oftest er af dårlig kvalitet og ikke har nogle gode varme egenskaber. Polyester føles meget kunstigt og er ikke særlig behageligt som sengetøj.

Hvad er forskellen på kuvertlagen, faconlagen, kappelagen osv?

Når du skal vælge lagner er mulighederne mange. Det kan til tider være svært at holde styr på de forskellige typer kuvertlagen, faconlagen, kappelagen osv. Derfor gennemgår vi her de mest almindelige type lagner.

Hvad er et Kuvertlagen: et kuvertlagen er et lagen der primært bruges til topmadrasser. Der er ikke elastik i et kuvertlagen.

Hvad er et faconlagen: Et faconlagen er som ordet siger et lagen der tilpasser sig faconen, bruges oftest på en boxmadras uden at dække topmadrassen. Højden på lagnerne kan varierer og i et faconlagen er der elastik i kanten.

Hvad er et kappelagen: Et kappelagen bruges på boxmadrassen og dækker siderne og fodenden af madrassen. Et kappelagen dækker også få evt. opbevaring under sengen. Det består af 3 sider med frit hængende stof , en på hver af siderne og en i fodenden.

Hvad er et split lagen: Et split lagen bruges til elevationssenge, det bruges på topmadrasserne da der på en elevationssenge er to topmadrasses. Lagnet splitter der hvor topmadrasserne skilles.

Alle lagner kan fås i alle størrelser. Vi anbefaler at du køber lagner af høj kvalitet hos danske forhandlere, da vi ikke mener man bør gå ned på kvalitet når det handler om sengetøj og senge. Vi kan stå inde for Bedrenætter.dk som udelukkende forhandler danske kvalitet produkter til gode priser.

Rullemadras

Når du har købt en topmadras af høj kvalitet kan det være en god ide også at købe en rullemadras. En rullemadras er en meget tynd madras der beskytter topmadrassen uden at nedsætte topmadrassens egenskaber. Også her er det vigtigt at købe en ordentlig kvalitets rullemadras, da en billig ofte blokere for topmadrassens evne til at ånde.

Dynebetræk

Dynebetræk kan ligesom lagner fås i forskellige materialer. Det mest almindelige materiale er bomuld og det er også det de fleste fortrækker. Vi anbefaler at man køber bomulds dynebetræk der er percale vævet. Dette betyder at det er meget tæt vævet og gør at dynebetrækket føles ekstra blødt og er meget slidstærkt.

Dynebetræk kan fås i mange forskellige farver og med forskellige lukninger vi fortrækker personligt dynebetræk med lynlåslukning da det er mest holdbart og yder den bedste beskyttelse til dynen. Oftest følger der også et betræk med til hovedpuden når man købe et dynebetræk.

Vi håber at vi har hjulpet dig godt på vej mod dit næste køb af sengetøj. Vi anbefaler alle vores læsere at købe sengetøj hos danske forhandlere for at opnå så høj kvalitet som muligt.

5 meninger om “Valg af sengetøj

 • september 20, 2016 kl. 11:42 am
  Permalink

  God guide der er overskuelig. Skulle man have brug for godt sengetøj, kan jeg anbefale beskyttelseslagner, som eksempelvis stiklager. Jeg har fundet flere som jeg har brugt på min mors plejehjem.

 • juli 14, 2018 kl. 11:44 pm
  Permalink

  Tak for et godt råd. Hørstof kan også være et godt alternativ. Hør er kendt for at være 100% naturlig med tilhørende temperatur regulering, sådan du kan holde på varmen, når det er koldt og samtidig køligt om sommeren. Nogle smukke sengetøj i hør kan findes her: https://www.linenme.dk/sengetoej-i-hoer

 • maj 15, 2020 kl. 6:03 pm
  Permalink

  En rigtig god og simpel guide. Tak for det!
  Jeg kunne godt tænke mig, at vide noget om trådtallet – en skala, med minimum og maksimum. På den måde kan jeg måske læse mig til i hvilken kvalitet dynebetrækket er i.

 • september 25, 2020 kl. 3:33 pm
  Permalink

  Rigtig spændende sengetøjsguide. Da jeg søgte efter silkesengetøj stødte jeg på sengetøj lavet af bambus. Der står at det skulle være et rigtigt godt alternativ til silke, da det skulle have mange af de samme egenskaber. Måske skulle I overveje at tilføje bambus i jeres guide. Fandt bambussengetøjet her: https://wonderliving.dk/produkt-kategori/bambussengetoej/

 • august 19, 2021 kl. 5:58 am
  Permalink

  Rigtig lækker guide som giver mening, og det sætter pludseligt tingene i perspektiv. Som Naja skriver, er bambus sengetøj måske noget der skal tilføjes? Jeg sover selv med det, og synes egentligt det er ret lækkert. Jeg købte og læste om det her:
  https://rexsengetoj.com/vare-kategori/bambus-sengetoej/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *